17 Nisan 2016 Pazar

Eskişehir'in Meşhur Çibörek'i


Eskişehir’in ünlü tatlarından olan ve ’Çibörek’ veya ’Çiğbörek’ ismi ile farklı ifade edilen Tatar yemeğinin asıl ismi ’Çibörek’ olduğu, yanlışlığın da telaffuzdan kaynaklandığı söylenir. “Asıl ismi ‘çibörek’tir, yumuşak ’g’ harfi yoktur. Çibörekteki ‘çi’ eki lezzetli anlamında, lezzetli börek olarak kullanılır. Çibörek, Orta Asya’da Tatarların yaptığı bir yemek çeşididir. Tatarlar Kırım ve Orta Asya’dan Eskişehir’e göçmüş. Göç eden Tatarlar geleneklerini, göreneklerini buraya getirmişler. Tabi bunun yanında yemek kültürlerinden de vazgeçmemişler. Tatarlar Eskişehir’de nüfus olarak kalabalıklaşınca da ister istemez Tatarların vazgeçilmez yemeği çibörek Eskişehir'e adapte olmuş, bütünleşmiş yani. Eskişehir’de bir dönem belediyeler bunu ‘çiğbörek’ diye yanlış yazdırmış. Kimse de önemsememiş öyle bir yanlış algı oluşmuş insanlarda. Daha sonra bu isim mevzusunu araştıran Tatarlar bunun doğru olmadığını söylemişler.  Eskiden tabelalarda da yazarmış ‘çiğbörek’ diye. Çibörek lezzetli börektir. Hatta başka bir söyleyişi de Tatarcada ‘şırbörek’ tir. Yağda ‘şır’ sesi çıkardığı için ‘şırbörek’ demişler”

Malzemeler:
5 bardak un
2,5 bardak su
Tuz

İç malzemesi:
Yarım kilo kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
4 adet yeşil biber
3 orta boy domates
Bir miktar maydanoz

Yapılışı:
Un, su ve tuz karışımından hamur yoğurup sert bir hamur yapılır ve hamur dinlenmeye bırakılır.

Rondo içine soğan, biber, domates ve maydanoz atılarak bir güzel çekilir. Malzemeler ve kıyma bir kaba konarak iyice birbirine yedirilir. Hatta karışımının içine biraz da au ilave edilip, bir kaşık yardımıyla malzemeye iyice yedirilir.



Daha hamur küçük pazılara ayrılarak oklava ile teker teker açılmaya başlanır.


Açılan hamurların alt yarısına kenarlarda birer santim pay kalacak şekilde iç konur ve parmak yardımıyla yufkanın üzerine iyice yayılır.


Yufkanın diğer yarısı iç konulan kısmın üstüne kapatılarak kenarlara bastırılır ve bir kenara konur.


Bütün pazılar yukarıda anlatıldığı şekilde açılarak bir kenarda aralarına beyaz bir kağıt veya havlu kağıt konularak biriktirilir. Yeterli miktara ulaştığında ise uygun bir tavada kızdırılmış yağın içine atılarak kızartılır. 



Afiyet olsun.



0 yorum :

Yorum Gönder