24 Mayıs 2016 Salı

Bir bardak nohutla Humus tarifi

Google da ne zaman bir yemek tarifi arasam karşıma çıkan tarifler neredeyse bir orduyu doyuracak kadar çok malzemeden yapılıyorsa hayal kırıklığına uğruyorum. Tabii yılmayıp bir iki kişilik tarif buluncaya kadar araştırıyorum ya da bana iyi gelen bir tarifin malzemelerini yarı miktara indiriyorum. Böyle yapınca da o yemeğin tarifinin tutmama riski oluyor. Neyse ki humus için çok uğraşmadım. Bu yüzden hep bir-iki kişilik yemek yapabileceğim tarifler bulmaya çalışıyorum.

Humusu herkes sever mi bilmem ama eskiden sevmediğim, şimdi ise evde yapacak kadar lezzetli olduğunu düşündüğüm bir yiyecek. 

Tadımlık olmasını istediğim için 1 bardak nohut ölçüsüne göre yaptım. 

Malzemeler:
1 bardak nohut
1 silme çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı tahin
Yarım limon suyu
1 çay bardağı ılık su
2 diş sarımsak
Tuz
Zeytinyağı
Dilinmiş maydanoz
Karabiber, kırmızıbiber, pulbiber

Yapılışı:
1 gece önceden 1 bardak nohutu bir kaba koyarız, içine bir paket karbonat ve üstünü geçecek kadar soğuk su koyarız. 

Ertesi gün zaten karbonat yardımıyla kabaran nohutların suyunu dökerek bir tencerede kabuklarını soyabilecek hale gelinceye kadar haşlarız. Nohutlar ılınınca her birinin kabuklarını soyup bir tenceye koyarız. Yarım çay bardağı ılık suyu üzerine döküp bir tahta kaşık yardımıyla nohutları ezerken, bir yandan da ocakta bir miktar ceviririz. Nuhutu soğumaya aldığımızda blender yardımıyla iyice püre haline getiririz ki pürüzler kalmasın. Malzeme soğuyunca bir süre buzdolabında bekletip geriye kalan yarım çay bardağı ılık su ile tekrar ocağa alırız. Kısık ateşteki ocakta bir süre daha çevirdikten sonra ılınmaya bırakırız. Malzemeyi ılıkken rondoya alıp içine kimyon, tuz, sarımsak, limon ve iki kaşık tahini koyup rondoda iyice karıştırırız. 

Daha sonra humusu bir servis tabağına koyup, üzerine kırmızı biber, karabiber, pul biber, zeytinyağı dökerek ve dilinmiş maydanoz koyarak servis yaparız.

Afiyet olsun...

0 yorum :

Yorum Gönder